Laste kogemusliku töökasvatuse looja

neljapäev, 18. aprill 2013

Töökool



Freinet’ vaatenurk lapsekesksele pedagoogikale on üpris lai. Ãœhelt poolt käsitleb ta maailmavaatelisi ja ühiskonna struktuuri puudutavaid küsimusi, teisalt on tema kirjutistes tegevpedagoogildele suunatud konkreetseid, päris üksikasjalikkegi juhiseid ja kutsutakse tänapäeval mitut moodi- töökool, katsetav kool. Celestine Freinet peab paremaks kooli, mis toimib nagu suur pere. Ta leiab, et lapsed tuleb vabastada kooli autoritaarsest ja karistavast painest, et nad ei tunneks hirmu kooli ees (Hytönen 2000) soovitusi.
Ei ole ühtset õppeplaani, õppekirjandust ega kohustuslikku tulemuste kontrollimist (kontrolltööd, eksamid ja nii edasi). Töö toimub enamasti vaikselt ja töötatakse iseseisvalt, kuna igaüks läheneb edasi oma plaani järgi ja talle sobivad tempoga. 45- minutilisi tavapikkusega tunde ei ole, ühe ainega tegeletakse nii kaua, kui vaja (Tuulik 2001).
Töökool ei tähenda seda, et kooli vaimne ja kunstiline tegevus jääks tööõpetuse varju. Freinet kritiseerib väikelaste kasvatuses ja kodudes omaksvõetud kasvatuspraktikat, kus lastele ei anta võimalust töötamiseks. Lastele ei anta ühtki tööriista, vaid ainult mängiasju, mis teevad neist väiksed tuuletallajad-kuningad.
„Õpetamise ja kooli eelduseks on õpetaja usk, et iga laps tahab õppida ning areneda ning see areng sõltub tingimustest, millesse ta on asetatud“ (Kuurme 1996: 27)
Kool peab ühiskonna arenguga kaasas käima. Kool on avatud- raamatud ja kogutud tekstiteadmised jäävad kõrvale. Freinet eelistab õppimist läbi praktilise tegevuse mitte läbi raamatutarkuse. Nii palju, kui võimalik ollakse tegeliku tööelu ja looduse keskel ning õpitakse sealt (Tuulik 2001).
Tehakse palju rühmatööd, kus kirjanduse abil jõutakse ise tulemuseni, mis tervikuna ette kantakse. Osade kaupa õppimist ja vastamist ei ole. Õpilane liigub edasi talle sobiva tempoga, hindeid lastele ei panda, kuid õpetaja annab igal nädalal hinnangu lapse töödest, käitumisest (Hytönen 2000).
 
Kord ja distsipliin on väga oluline, see annab lapsele turvalisuse tunde ja teadmise, et temast hoolitakse (Tiko, Tulva 1999).
Koolimaja ja kooliaia eest hoolitsemine on laste töö, see õpetab neile vastutustunnet, kohusetunnet ja õpetab veel ka üksteisega läbisaamist, arvestamist. 

Kooli üldiste reeglite kõrval on igas klassis oma reeglid, mis koostatakse üheskoos ja mida vajaduse korral täiendatakse. Need on seinale kinnitatud nii, et kõigile kodu aeg nähtaval (Tuulik 1995).

KOOLIREEGLID:
·         palume sõnakorda;
·         räägime ainult tõtt;
·         me ei pilka kedagi;
·         oleme kõigiga viisakad;
·         laseme üksteisel rahulikult töötada;
·         palume andeks, et keegi ei oleks pahane;
·         anname andeks;
·         me ei tõrju kedagi kõrvale;
·         teeme kõik oma tööd hoolikalt;
·         peame oma klassi korras.

Ühiselu küsimusi kaalutakse igal reedel klassinõukogu koosolekul. Koosolekut juhatab õpilane, õpetajal on võrdselt lastega üks hääl- püütakse jõuda positiivse tulemuseni ilma karistamata. Tavaliselt on pingid klassis asetatud ringikujuliselt, et kõik üksteisst näeksid ning oleks kerge ümberpaigutusi teha.
Igas klassis on jutunurk, kus on võimalik oma probleemidest rääkida, südant kergendada ning vabaneda muredest (Tuulik 2001).